Loader
Είσαι θύμα βίας;

Παρατηρείται τακτικά, ότι περνάει αρκετός καιρός μέχρι να καταλάβει μια γυναίκα ότι υφίσταται βία. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές δικές μας, ή του συντρόφου μας που μπορεί να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια, για την άνιση κατανομή της δύναμης μέσα στη σχέση:

ΕΓΩ:

– Έχω διαφορετική γνώμη από τον σύντροφό μου, την οποία κρατάω για τον εαυτό μου, από φόβο να μη διαταράξω την ηρεμία της σχέσης.

– Για χάρη του συντρόφου μου επιδίδομαι συχνά σε δραστηριότητες, για τις οποίες δεν έχω διάθεση.

– Όταν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο δύσκολο θέμα, περνούν συνήθως μέρες έως και εβδομάδες, μέχρι να βρω την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσω με τον σύντροφο μου, φοβούμενη ένα πιθανό του ξέσπασμα.

– Συχνά, είμαι ταραγμένη και αναστατωμένη, όταν βρίσκομαι με τον σύντροφό μου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι φοβάμαι τις αντιδράσεις του.

– Έχω διακόψει την επαφή με συγκεκριμένους ανθρώπους, επειδή ο σύντροφός μου δεν το επιθυμεί.

– Έρχομαι σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου, ενώ μπορεί να είμαι κουρασμένη, άρρωστη ή να μην έχω ερωτική διαθέτη. Ανέχομαι σεξουαλικές πρακτικές που δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Μου είναι πολύ δύσκολο να αρνηθώ, επειδή φοβάμαι τις συνέπειες.

– Δίνω μεγάλη προσοχή στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου μου και νοιάζομαι πολύ λιγότερο για τις δικές μου επιθυμίες.

– Πριν προτείνω, ή κανονίσω συναντήσεις με φίλους ή συνάδελφους, παίρνω πρώτα την άδεια του συντρόφου.

ΕΚΕΙΝΟΣ:

-Έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού.

– Μου ασκεί σωματική βία, ή απειλεί ότι θα με χτυπήσει, ή θα με σκοτώσει.

-Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του, ή σε εμένα, αν τον εγκαταλείψω.

-Με κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει.

-Είναι αγενής και με προσβάλλει μπροστά σε άλλους.

-Με υποτιμά και με προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς.

-Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία.

-Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε μου κίνηση.

-Διαχειρίζεται αποκλειστικά τα οικονομικά μας, ακόμα και τα δικά μου εισοδήματα.

Βασιλική Λιάφου
Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Εάν βρίσκεσαι σε κίνδυνο

Εάν αισθάνεσαι ότι η ζωή σου ή η σωματική σου ακεραιότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, κάλεσε αμέσως το 100 ή προσπάθησε να μεταβείς στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Εκεί θα πρέπει να περιγράψεις στις αστυνομικές αρχές το περιστατικό που σου συνέβη και να ζητήσεις να καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας, ώστε να ζητήσεις και να λάβεις σχετικό αντίγραφο, ανεξαρτήτως του αν αποφασίσεις να καταθέσεις και μήνυση εναντίον του δράστη για το περιστατικό που σου συνέβη.Το αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων θα σου είναι χρήσιμο σε ένα πιθανό μελλοντικό δικαστήριο προς υποστήριξη των ισχυρισμών σου.

Εάν είσαι τραυματισμένη

Εάν έχεις τραυματιστεί θα πρέπει να αναζητήσεις άμεσα περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο ή δημόσιο ιατρικό κέντρο. Κατά την ιατρική εξέταση είναι σημαντικό να αναφέρεις στον επιβλέποντα ιατρό την πραγματική αιτία του τραυματισμού σου, ώστε η ιατρική γνωμάτευση που θα λάβεις να αναφέρει τον πραγματικό λόγο της σωματικής σου βλάβης. Ακόμη κι αν δεν νιώθεις έτοιμη να καταθέσεις μήνυση στην παρούσα φάση, η ιατρική αυτή γνωμάτευση θα αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις δικαστικά εναντίον του βίαιου συντρόφου σου.

Εάν είσαι τραυματισμένη και επιθυμείς να καταθέσεις μήνυση, τότε πρέπει να το κάνεις άμεσα είτε σε αστυνομικό τμήμα είτε στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να παραπεμφθείς προς εξέταση από ιατροδικαστή. Η ιατροδικαστική εξέταση αποτελεί αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο, απαραίτητο για την απόδειξη των ισχυρισμών σου στο δικαστήριο που θα ακολουθήσει.

Αναζήτησε βοήθεια & ενημερώσου

Είναι σημαντικό να ενημερωθείς αναλυτικά για τα δικαιώματά σου και τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας. Για το σκοπό αυτό, μπορείς να επικοινωνήσεις με υποστηρικτικές υπηρεσίες για θέματα βίας κατά των γυναικών, ή να αναζητήσεις τις υπηρεσίες εξειδικευμένου δικηγόρου.

Εάν βρίσκεσαι σε οικονομική αδυναμία και αδυνατείς να καλύψεις τα έξοδα ενός δικηγόρου, θα χρειαστεί να απευθυνθείς στη γραμματεία του Πρωτοδικείου του τόπου κατοικίας σου και να καταθέσεις αίτηση για νομική βοήθεια, ώστε το κράτος να διορίσει τον δικηγόρο που θα σε εκπροσωπήσει στις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα μετοίκησης του βίαιου συντρόφου από την οικογενειακή στέγη, αίτημα επιμέλειας και διατροφής τέκνων κ.α.),ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Η σωστή ενημέρωση είναι δύναμη. Μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη. Μία στις τέσσερις γυναίκες ζουν αυτό που ζεις εσύ αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψεις εσένα και τα παιδιά σου.

Μαρία Λαθούρη

Δικηγόρος, LL.M

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Συχνά, η βία κορυφώνεται κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης από την κακοποιητική σχέση. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, για να διαφύγεις με ασφάλεια.

  • Μίλησε σε κάποιον. Πες τι σου συμβαίνει και ζήτησε βοήθεια.
  • Σχεδίασε πως και πότε θα φύγεις γρήγορα. Μην ενημερώσεις τον θύτη για την πρόθεσή σου να φύγεις. Κάνε το όταν θα απουσιάζει.
  • Κράτησε αποδείξεις της σωματικής βίας, όπως φωτογραφίες των τραυμάτων. Φύλαξέ τις σε ασφαλές μέρος.
  • Κράτησε ημερολόγιο όλων των περιστατικών βίας. Σημείωσε ημερομηνίες, ώρες και φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος.
  • Φρόντισε να αποταμιεύσεις κάποια χρήματα, φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος, ή ζήτησε από κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης να στα φυλάξει.
  • Φύλαξε σε ασφαλές μέρος προσωπικά έγγραφα, όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια παραμονής, βεβαιώσεις γεννήσεως παιδιών, τραπεζικές κάρτες, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάρια υγείας, κ.α.
  • Ετοίμασε κάποια ρούχα και αναγκαία είδη για σένα και τα παιδιά σου. Φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος.
  • Φρόντισε να εξασφαλίσεις μια προσωρινή στέγη. Εάν δεν μπορεί να σε φιλοξενήσει κάποιο συγγενικό, ή φιλικό πρόσωπο, ενημερώσου για τους ξενώνες φιλοξενίας και τη διαδικασία ένταξης σε αυτούς.
  • Σημείωσε ή απομνημόνευσε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Μόλις φύγεις επισκέψου το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, εισαγγελία ανηλίκων (στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά) ή στείλε εξώδικη δήλωση όπου θα αναφέρεται η ενδοοικογενειακή βία ως λόγος φυγής.

Νίκη Μάντσιου

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β): 166
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία / Φαρμακεία: 1434
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
Γραμμή S.O.S., Γ.Γ.Ι.Φ.: 15900
Γραμμή S.O.S, Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, E.K.K.A.: 197
Συνήγορος του Πολίτη: 213 1306 600
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: 210 8625016
Εισαγγελία Ανηλίκων: 210 8827993
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Γραμμή Καταγγελιών, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: 15512