Loader
Είσαι θύμα βίας;

Παρατηρείται τακτικά, ότι περνάει αρκετός καιρός μέχρι να καταλάβει μια γυναίκα ότι υφίσταται βία. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές δικές μας, ή του συντρόφου μας που μπορεί να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια, για την άνιση κατανομή της δύναμης μέσα στη σχέση:

ΕΓΩ:

– Έχω διαφορετική γνώμη από τον σύντροφό μου, την οποία κρατάω για τον εαυτό μου, από φόβο να μη διαταράξω την ηρεμία της σχέσης.

– Για χάρη του συντρόφου μου επιδίδομαι συχνά σε δραστηριότητες, για τις οποίες δεν έχω διάθεση.

– Όταν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο δύσκολο θέμα, περνούν συνήθως μέρες έως και εβδομάδες, μέχρι να βρω την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσω με τον σύντροφο μου, φοβούμενη ένα πιθανό του ξέσπασμα.

– Συχνά, είμαι ταραγμένη και αναστατωμένη, όταν βρίσκομαι με τον σύντροφό μου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι φοβάμαι τις αντιδράσεις του.

– Έχω διακόψει την επαφή με συγκεκριμένους ανθρώπους, επειδή ο σύντροφός μου δεν το επιθυμεί.

– Έρχομαι σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου, ενώ μπορεί να είμαι κουρασμένη, άρρωστη ή να μην έχω ερωτική διαθέτη. Ανέχομαι σεξουαλικές πρακτικές που δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Μου είναι πολύ δύσκολο να αρνηθώ, επειδή φοβάμαι τις συνέπειες.

– Δίνω μεγάλη προσοχή στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου μου και νοιάζομαι πολύ λιγότερο για τις δικές μου επιθυμίες.

– Πριν προτείνω, ή κανονίσω συναντήσεις με φίλους ή συνάδελφους, παίρνω πρώτα την άδεια του συντρόφου.

ΕΚΕΙΝΟΣ:

-Έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού.

– Μου ασκεί σωματική βία, ή απειλεί ότι θα με χτυπήσει, ή θα με σκοτώσει.

-Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του, ή σε εμένα, αν τον εγκαταλείψω.

-Με κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει.

-Είναι αγενής και με προσβάλλει μπροστά σε άλλους.

-Με υποτιμά και με προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς.

-Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία.

-Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε μου κίνηση.

-Διαχειρίζεται αποκλειστικά τα οικονομικά μας, ακόμα και τα δικά μου εισοδήματα.

Βασιλική Λιάφου
Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Εάν βρίσκεσαι στην αρχή μίας βίαιης σχέσης
Δήλωσε, με αυτοπεποίθηση, στον σύντροφό σου ότι δεν θα ανεχτείς ξανά οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά. Πρόσεχε τη στάση του σώματός σου και τον τόνο της φωνής σου, όταν θα του μιλάς. Επέλεξε να του μιλήσεις τη στιγμή που θα είσαι λιγότερη φοβισμένη. Εξήγησε στο σύντροφό σου ότι είναι η τελευταία φορά (να το εννοείς όμως) που τον συγχωρείς και ότι την επομένη οποιουδήποτε βίαιου περιστατικού- σωματικού ή λεκτικού- θα είναι μόνος του. Εάν βάλεις όρια στην αρχή της σχέσης σου έχεις αρκετές πιθανότητες να ζήσεις χωρίς βία.

Εάν είσαι τραυματισμένη και δεν επιθυμείς να κάνεις μήνυση
Θα πρέπει να αναζητήσεις περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο ή δημόσιο ιατρικό κέντρο. Εκεί θα εξεταστείς από ιατρό και είναι σημαντικό να δηλώσεις την αληθινή αιτία του τραυματισμού σου. Η ιατρική γνωμάτευση που θα λάβεις και η οποία θα αναφέρει την αιτία των σωματικών βλαβών (κατά δήλωσή σου) είναι αποδεικτικό στοιχείο της κακοποίησης. Ακόμα και εάν δεν επιθυμείς την παρούσα στιγμή να προχωρήσεις δικαστικά, κάποια στιγμή, στο μέλλον, το έγγραφο αυτό θα αποδειχτεί χρήσιμο.

Εάν είσαι τραυματισμένη και επιθυμείς να καταθέσεις μήνυση
Εάν φέρεις ελαφρά τραύματα και επιθυμείς να καταθέσεις μήνυση, κάνε το άμεσα, προκειμένου να εξεταστείς από ιατροδικαστή. Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Εάν έχεις χρήματα αναζήτησε δικηγόρο που να είναι ειδικευμένος σε θέματα βίας κατά των γυναικών.
Εάν δεν έχεις χρήματα επικοινώνησε με υποστηρικτική υπηρεσία για θέματα βίας κατά των γυναικών. Ζήτησε να ενημερωθείς εκτενώς και λεπτομερώς για τα δικαιώματά σου. Επειδή βρίσκεσαι σε οικονομική αδυναμία θα παραπεμφθείς στη γραμματεία του Πρωτοδικείου του τόπου κατοικίας σου και θα καταθέσεις αίτηση για νομική βοήθεια. Ο δικηγόρος που θα διοριστεί από το κράτος θα σε εκπροσωπήσει στις απαιτούμενες και αναγκαίες δικαστικές ενέργειες (π.χ. αίτημα μετοίκησης του βίαιου συντρόφου και παραχώρηση της οικογενειακής στέγης, αίτημα επιμέλειας και διατροφής τέκνων και διατροφής δικής σου, εάν δικαιούσαι κλπ.) και δικαστήρια.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ευθύνεσαι εσύ για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Μία (1) στις τέσσερις (4) γυναίκες ζουν αυτό που ζεις εσύ αυτή τη στιγμή. Εάν νιώθεις ενοχές που σκέφτεσαι να φύγεις από τη βίαιη σχέση, θα πρέπει να λάβεις βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να απενοχοποιηθείς και να ενδυναμώσεις. Προστάτεψε τον εαυτό σου και τα παιδιά σου.

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Συχνά, η βία κορυφώνεται κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης από την κακοποιητική σχέση. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, για να διαφύγεις με ασφάλεια.

  • Μίλησε σε κάποιον. Πες τι σου συμβαίνει και ζήτησε βοήθεια.
  • Σχεδίασε πως και πότε θα φύγεις γρήγορα. Μην ενημερώσεις τον θύτη για την πρόθεσή σου να φύγεις. Κάνε το όταν θα απουσιάζει.
  • Κράτησε αποδείξεις της σωματικής βίας, όπως φωτογραφίες των τραυμάτων. Φύλαξέ τις σε ασφαλές μέρος.
  • Κράτησε ημερολόγιο όλων των περιστατικών βίας. Σημείωσε ημερομηνίες, ώρες και φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος.
  • Φρόντισε να αποταμιεύσεις κάποια χρήματα, φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος, ή ζήτησε από κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης να στα φυλάξει.
  • Φύλαξε σε ασφαλές μέρος προσωπικά έγγραφα, όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια παραμονής, βεβαιώσεις γεννήσεως παιδιών, τραπεζικές κάρτες, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάρια υγείας, κ.α.
  • Ετοίμασε κάποια ρούχα και αναγκαία είδη για σένα και τα παιδιά σου. Φύλαξέ τα σε ασφαλές μέρος.
  • Φρόντισε να εξασφαλίσεις μια προσωρινή στέγη. Εάν δεν μπορεί να σε φιλοξενήσει κάποιο συγγενικό, ή φιλικό πρόσωπο, ενημερώσου για τους ξενώνες φιλοξενίας και τη διαδικασία ένταξης σε αυτούς.
  • Σημείωσε ή απομνημόνευσε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Μόλις φύγεις επισκέψου το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, εισαγγελία ανηλίκων (στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά) ή στείλε εξώδικη δήλωση όπου θα αναφέρεται η ενδοοικογενειακή βία ως λόγος φυγής.

Νίκη Μάντσιου

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β): 166
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία / Φαρμακεία: 1434
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
Γραμμή S.O.S., Γ.Γ.Ι.Φ.: 15900
Γραμμή S.O.S, Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, E.K.K.A.: 197
Συνήγορος του Πολίτη: 213 1306 600
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: 210 8625016
Εισαγγελία Ανηλίκων: 210 8827993
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Γραμμή Καταγγελιών, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: 15512